Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöministerns budskap till Rio de Janeiro

Publicerad: 26 april 2012, 11:36

Den stora miljökonferensen Stockholm + 40 går i mål


Ämnen i artikeln:

Lena Ek

Igår avslutade regeringen sin tredagarskonferens som hållits till minne av den allra första internationella miljökonferensen i Stockholm 1972.

– Det har varit tre inspirerande dagar. Nu skickar vi budskapet från Stockholm till Rio, sade miljöminister Lena Ek.

Lena Ek räckte över
deklarationen ”Stockholm Call for action- partnerships for Sustainable Development ” till Franciso Gaetani, vice miljöminister i Brasilien och en av värdarna för nästa stora miljömöte, Rio + 20 i början av juni. Dokumentet innehåller 13 rekommendationer för att snabba på miljöarbetet.

På fråga om vad som är viktigast på Rio-mötet svarar miljöministern att det behövs ett starkt genomförande, en stark implementering. Hon är samtidigt lite skrämd av att det kommer dit så mycket folk med så många frågor att avhandla men gläds åt att alla åker dit med mycket vilja.

En av punkterna som avhandlats i Stockholm har varit avtalet för att minska utsläppen av kortlivade växthusgaser – sot, metan, marknära ozon och HFC – kallat SLPC. Nu utökas samarbetet från sju till elva länder och ett nytt UNEP-sekretariat i Paris som sköter frågorna inrättas.

– Det är alla ambitiösa länder som vill åstadkomma något och alla som gått med har gjort uppoffringar, säger Lena Ek, som kan stoltsera med att Sverige bidrar med både ekonomiskt stöd och decennielång forskning på området.

Lena Ek har också hjälpt till att formulera en deklaration för kemikalier som sätter fokus på åtta områden. Det handlar bland annat om ett ökat fokus på substitution av farliga ämnen, bättre tillgång till information om kemikalier i varor och ett större fokus på hälsofrågor kopplade till användningen av kemikalier

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Lena Ek

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.