Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöministerns raka svar om naturvårdsdirektivet

Publicerad: 4 januari 2017, 08:14

Jonas Jacobsson Gjörtler (M) och miljöminister Karolina Skog (MP)

Moderaterna krävde nyligen svar från regeringen om hur den tänkte arbeta för att revidera EU:s naturvårdslagstiftning. Nu kommer det raka svaret från miljöministern.


Ämnen i artikeln:

Karolina SkogMiljöpolitikMiljörätt

Det var riksdagsledamoten Jonas Jacobsson Gjörtler (M) som nyligen i en skriftlig fråga tog upp EU:s naturvårdslagstiftning, fågeldirektivet och art- och habitatdirektivet, som enligt Moderaterna orsakar problem för Sverige. EU:s naturvårdslagstiftning hindrar enligt Jonas Jacobsson Gjörtler Sverige från att hålla en adaptiv och hållbar förvaltning av vargstammen. Dessutom menar han att dagens regler orsakar problem för skogsbruket då vanligt förekommande arter i dag kan stoppa avverkningar.

Nu lämnar miljöminister Karolina Skog (MP) regeringens svar som både är rakt och koncist. Regeringen är nöjd med EU:s naturvårdslagstiftning som den är och kommer inte att göra något för att revidera reglerna.
”Jag har för avsikt att fortsättningsvis verka för att naturvårdsdirektivens mål uppfylls inom EU och att förankring och acceptans ökar i lokalsamhället för hur naturresurserna förvaltas”, skriver Karolina Skog i sitt svar på den skriftliga frågan.

Karolina Skog skriver också att regeringen delvis motiverar sitt svar med den så kallade ”fitness check” som nyligen genomförts av EU:s art- och habitatdirektiv och fågeldirektiv och som visade att målen och naturskyddsstandarderna i direktiven inte bör sänkas. Hon påpekar också att Sverige var ett av de länder där effekterna av naturvårdslagstiftningen granskats extra noga.
”Sveriges inställning fastställdes i EU-nämnden den 11 december 2015. Regeringen stödde vid rådsmötet slutsatserna och påtalade särskilt vikten av att skapa förankring och acceptans i lokalsamhället för hur naturresurserna förvaltas. Detta budskap har även förts fram i informella sammanhang under 2016”, skriver miljöministern.

Läs den skriftliga frågan från Jonas Jacobsson Gjörtler (M) och svaret från miljöminister Karolina Skog (MP)

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News