Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöministrar överens om Östersjön

Publicerad: 4 oktober 2013, 10:31

I Köpenhamn har miljöministrarna i Östersjöländerna till sist kommit överens om ytterligare miljöåtgärder för att rädda miljön i Östersjön.


Förhandlingarna blev dramatiska och drog ut på tiden när Ryssland vägrade acceptera de begränsningarna av kväveutsläpp från fartyg som föreslogs, skriver Sveriges Radio.

Slutresultatet blev en kompromiss och miljöminister Lena Ek konstaterar att det inte blev som man hoppats när det gäller fartygsutsläppen.
– Det finns en del bakgrundstexter som är faktabetonade, men själva åtgärdssidan finns inte med, medan på de andra områdena; utsläppen, åtgärder för näringsläckage, biologisk mångfald finns väldigt mycket praktiska åtgärder och det är en framåtriktad text, säger Lena Ek till Sveriges Radio.

År 2007 antog länderna kring havet räddningsplanen Baltic Sea Action Plan. Med mål att Östersjön ska vara friskt till år 2021 och för det åtog sig länderna bland annat att minska sina utsläpp av kväve och fosfor kraftigt. Jordbruket är den största källan, men även trafiken bidrar.

Även Världsnaturfondens östersjöexpert Lennart Gladh beklagar att det inte blev strängare krav på fartygstrafiken.
– Ungefär 15 procent av världens sjöfart går faktiskt på den lilla Östersjön och man räknar med en 50 procent ökning inom de närmaste 20-30 åren. Kvävet kommer via bränslet. Om andra gör åtgärder så man minskar landkällorna så blir transportsektorn inklusive sjöfart en allt viktigare källa, säger han till Sveriges Radio.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.