Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöminstern hävdar att hon är maktlös

Publicerad: 29 augusti 2012, 07:49

Just nu huggs skogen ner i den känsliga naturen i Bunge för att breda plats för Nordkalks brott. Miljöminister Lena Ek hävdar att hon inte kan påverka miljöbalken ”under pågående juridisk process”. Kritikerna säger att det bara handlar om bortförklaringar.


Miljöminister Lena Ek öppnar för att se över lagstiftningen och ändringen av miljöbalken 2009 som bland annat slopade förbudet för täkter på platser med rödlistade arter. Det skrive Svenska Dagbladet idag. En eventuell översyn måste enligt miljöministern emellertid vänta tills de juridiska processerna kring kalkbrottet i Bunge är klara. På sin blogg förklarar Lena Ek nämligen att hon som miljöminister enligt grundlagen är förbjuden att påverka vilket beslut en domstol fattar.

Lena Ek får emellertid kritik för sin argumentering av flera kommentatorer på bloggen. Om man inte kan ändra en lag under pågående juridisk process så skulle man ju förmodligen aldrig kunna ändra en lag. Det pågår ju tusentals juridiska processer om ett stort antal saker varje dag.

Och som en kommentator skriver, att ändra vilket beslut en domstol fattar var ju exakt vad hennes företrädare Andreas Carlgren (c) gjorde när stoppregeln togs bort från Miljöbalken – mitt under pågående rättsprocess. Dennaa lagändring var i högsta grad påverkande för miljööverdomstolens beslut att ge Nordkalk tillstånd.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.