söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljömyndighet i USA får inte begränsa koldioxidutsläpp från kolkraftverk

Publicerad: 1 juli 2022, 09:49

USA:s högsta domstol.

Foto: Getty Images

Gårdagens beslut från USA:s högsta domstol har sänt chockvågor genom landet och världen.

Ämnen i artikeln:

UsaVärldsnaturfondenWWFJuridikKolkraftVäxthusgaserKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläpp

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I USA har högsta domstolen beslutat att miljömyndigheten EPA inte får införa regler för att minska utsläppen från kol- och gaseldade kraftverk, rapporterar Reuters. Det var med röstsiffrorna 6-3 som den republikanska och konservativa majoriteten slog fast att sådana beslut inte får fattas av enskilda myndigheter utan måste passera kongressen.

”Det är djupt nedslående att se Högsta domstolen tolka lagen på ett sätt som begränsar brådskande åtgärder för att tackla klimatkrisen och vår möjlighet att bevara naturen och kunna lösa andra prioriterade miljöutmaningar”, skriver WWF i USA, i en kommentar.

Beslutet gör det svårare för president Biden att uppfylla sitt löfte om en fossilfri energisektor till år 2035. I dag står sektorn för ungefär en tredjedel av landets växthusgasutsläpp. Efter Kina står USA för de näst största utsläppen i världen, mätt i absoluta tal.

Reuters rapporterar att den liberala domaren Elena Kagan, som var en av de tre skiljaktiga demokratiska domarna, menade att högsta domstolen haft ett tydligt mål: att förhindra myndigheter från att göra sitt viktiga jobb som kongressen delegerat till dem.

Vissa bedömare menar dock att gårdagens utslag hade kunnat vara ännu mer långtgående och hotat viktiga delar av USA:s miljölagstiftning.

Under de senaste veckorna har USA:s högsta domstol även beslutat att riva upp den nationella aborträtten och utökat medborgarnas rätt att bära vapen. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev