Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljön i skymundan i regeringsförklaringen

Publicerad: 16 september 2011, 07:33

I gårdagens regeringsförklaring nämns miljöfrågorna bara i allmäna ordalag och inga nya satsningar mer än supermiljöbilspremien finns med i budgeten. ”Har framtiden lagts i malpåse”, undrar Naturskyddsföreningens Svante Axelsson.


Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenFredrik ReinfeldtMikael KarlssonPolitikSvante Axelsson

Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson saknar miljösatsningar i regeringens budget och handlingsplan.
– Miljöbudgeten svarar inte för mer än några promille av statens utgifter, men i regeringsförklaringen syntes frågan ännu mindre. Nu riskerar budgeten sänkas ytterligare. Det vore ett svek mot den framtid Reinfeldt talade om, säger han i ett pressmeddelande.

De senaste åren har miljörelaterade åtgärder fått drygt fem miljarder kronor av statsbudgetens cirka tusen miljarder. Till nästa år aviseras en sänkning, enligt Naturskyddsföreningen, och den enda nya satsningen i den kommande budgeten sägs vara den omstridda så kallade supermiljöbilspremien. Den ser dessutom inte ut att få de extra pengar som miljöminister Andreas Carlgren hade äskat.
– Forskarnas bild av klimatförändringarna är allvarligare än någonsin och behovet av ledarskap och nya offensiva förslag har nog aldrig varit större. När regeringen då inte presenterar mycket mer än en premie till bilister, som på sin höjd kan stimulera en promille av bilparken till marginella förbättringar, då undrar jag om framtiden lagts i malpåse, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

Mikael Karlsson
tillägger:
– Läget förvärras, med global utfiskning, klimatförändringar, miljögifter och förluster av biologisk mångfald. Samtidigt är möjligheterna bättre än någonsin, med aktiva medborgare och företag. Det missade statsminister Reinfeldt i dagens regeringsförklaring. Han talade om framtiden men glömde miljökrisen, den kanske största utmaningen.

Den nya Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Björn Risinger kommenterar regeringsförklaringen så här: ”Det är tid för ansvar nämndes 7 ggr, hav eller vatten nämndes ingen gång”, skriver han på Twitter enligt va-tidskriften Cirkulation.

Anders Danielsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.