lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljonlån ska kommersialisera smart skärteknik

Publicerad: 19 juni 2012, 11:16

Energimyndigheten lånar ut 15,7 miljoner kronor till Tomologic, som har utvecklat en smart skärteknik som ska minska materialspillet i tillverkningsindustrin.

Ämnen i artikeln:

GreentechMiljöteknikCleantechEnergimyndighetenEnergieffektivisering

Tomologic har tagit fram en tjänst för industriella skärmaskiner inom komponenttillverkning, som går ut på att minska säkerhetsavstånden vid produktionen när man skär ut delar i olika material. Det ger minskat spill och minskade materialflöden vilket leder till energieffektivisering, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Tjänsten kan användas i numeriska skärmaskiner för all produktion där plana delar skärs fram ur råmaterial i ark, som till exempel metall, textil, läder, trä och plast.

– De potentiella kunderna kan räknas i 10 000-tal och finns inom olika typer av bearbetande tillverkningsindustri. Merparten av dessa är små och medelstora företag vars enskilt största kostnad är råmaterial, säger Joachim Jämttjärn, affärsutvecklare på Energimyndigheten.

Pengarna ska hjälpa Tomologic att få ut sin tjänst på marknaden.

– Lånet ska gå till Tomologics projekt att nå kommersialisering av företagets tjänst för skärmaskinsoptimering, som är en energieffektiv metod – vilket är just vad vår affärsutvecklingsverksamhet vid Energimyndigheten syftar till, berättar Joachim Jämttjärn.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev