Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöorganisationer förlorade historisk oljerättegång

Publicerad: 5 januari 2018, 10:39

Under torsdagen avslutades rättegången mot den norska staten. Det historiska fallet drevs av organisationerna Greenpeace och Natur och ungdom och gällde regeringens beslut att tillåta oljeexploatering i Arktis.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

I november inleddes en historisk rättegång där miljöorganisationerna Greenpeace och Natur och ungdom drog den norska staten inför rätta för att ha tillåtit oljeborrning i Arktis, något som organisationerna ansåg var ett brott mot den norska grundlag som ska garantera miljön för kommande generationer.

Under torsdagen avslutades rättegången. Staten frikändes från anklagelserna och miljöorganisationerna ålades att betala rättegångskostnaderna på en halv miljon norska kronor till staten.

På norska Greenpeace hemsida skriver organisationen att man, trots utgången, är nöjda med att man drivit fallet som fått stor uppmärksamhet och avslöjat fler oegentligheter som inte kommit upp annars. Man är också glada att tingsrätten skriver i domen att miljöorganisationerna tolkat lagen på rätt sätt. Rätten till en hälsosam miljö ska tolkas ordagrant och oenigheten handlar snarare om hur mycket som krävs för att staten ska anses bryta mot lagen. Här tar rätten bara hänsyn till de utsläpp som oljeexploateringen i Norge ger upphov till, medan miljöorganisationerna menar att man även måste räkna med de utsläpp som Norges export av olja leder till.

Ingrid Skjoldvær, Natur- och ungdomschef, på Greenpeace Norge skriver på organisationens hemsida att tingsrätten därmed legitimerar en ”paraplyklimatpolitik” och ignorerar det faktum att klimatkrisen inte kan delas in i landsgränser.

Miljöorganisationerna har ännu inte beslutat om de ska överklaga domen.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.