Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöorganisationer förlorar rätt att överklaga vargbeslut

Publicerad: 30 oktober 2014, 11:27

Idag fattar Naturvårdsverket beslut om att delegera licensjakt på varg till ett antal länsstyrelser i mellersta Sverige. I och med detta försvinner miljöorganisationernas rätt att överklaga till domstol.


Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltNaturskyddsföreningenNaturvårdsverketVärldsnaturfonden

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 30 oktober.

Idag fattar Naturvårdsverket beslut om att delegera licensjakt på varg till ett antal länsstyrelser i mellersta Sverige. Det är en del av den förra regeringens politik att regionalisera rovdjurspolitiken. I och med detta försvinner miljöorganisationernas rätt att överklaga till domstol.

– Nu förvägras vi den rätten och det är väldigt olyckligt. Den här möjligheten att gå till domstol har irriterat förra regeringen och de har sett till att den tas bort igen, säger Ann Dahlerus från Svenska Rovdjursföreningen till Miljöaktuellt.

Miljöorganisationerna erkändes en sådan rätt av svenska domstolar under 2013, och den utnyttjades av Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Rovdjursföreningen i några fall om licensjakt och i jakten på den så kallade Junselevargen i Ångermanland förra vintern.

– Nu är vi tillbaka på ruta ett. Det som väckt ont blod är att vi vänt oss till EU-kommissionen och att de skulle blanda sig i vår rovdjurspolitik. Men anledningen till att vi gick dit var att det inte fanns någon möjlighet till rättslig prövning på hemmaplan, säger Ann Dahlerus.

I fortsättningen går det att överklaga länsstyrelsernas beslut om licensjakt på varg till Naturvårdsverket men inte vidare till domstolarna. Och så kommer det enligt Ann Dahlerus att fortsätta såvida inte den nya regeringen vidtar några åtgärder. I juli 2014 skrev EU-kommissionen en så kallad formell underrättelse till Sverige och förhörde sig om bristerna i systemet med domstolsprövning av jaktbeslut. Det återstår att se hur EU-kommissionen reagerar på att denna rätt att överklaga nu försvinner, menar Ann Dahlerus.

Naturvårdsverkets beslut idag innehåller regionala miniminivåer för varg. Så här långt har det inte funnits någon anledning att sätta upp sådana eftersom stammen inte varit stabil och frågan om att överlåta beslut om licensjakt inte varit aktuell. Men miniminivåerna är en förutsättning för att myndigheten ska kunna delegera licensjakten.

Länsstyrelserna kan inom ramen för de miniminivåer de förfogar över fatta beslut om licensjakt på varg. Den enda begränsning som finns är att vargstammen nationellt inte får understiga 270 djur, det vill säga den storlek som utsetts till lägsta nivå för gynnsam bevarandestatus.

De berörda länsstyrelserna är emellertid inte nöjda med den förvaltningsreformen. I ett brev till Naturvårdsverket skriver åtta landshövdingar i det så kallade Samverkansrådet att myndigheten varit för restriktiv när det gäller miniminivåer för varg i respektive län. Det är enligt dem inte rimligt att låsa fast förvaltningen på det sättet.

Läs mer på Naturvårdsverkets sajt.

Läs Samverkansrådets brev här.

Läs WWF:s kommentar.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.