Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Miljöorganisationer har tänkt fel om ccs”

Publicerad: 25 februari 2015, 11:29

Viktigt att fokusera på rätt sak, menar expert.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt
Idag
den 25 februari.

Storskalig ccs-teknik (Carbon capture and storage) kan vara en viktig del av lösningen på klimatproblemet, enligt forskare på FN:s klimatpanel IPCC (Intergovernmental panel on climate change). I senaste rapporten konstaterar de att kostnaden för att hålla sig inom 2-gradersmålet blir avsevärt mycket dyrare om tekniken inte utnyttjas.

– Forskarna har insett hur det ligger till. Om industrin ska nå klimatmålen måste utsläppen ned till nästan noll år 2050 och då krävs ccs för att nå dit, säger Filip Johnsson, professor i energisystem vid Chalmers, till Miljöaktuellt.

I dag är ccs-tekniken långt ifrån kommersiellt gångbar. Det finns en handfull pilotanläggningar runt om i världen, men i Sverige har tekniken inte varit prioriterad trots de stora utmaningar den energiintensiva industrin står inför. Utvecklingen avstannade för några år sedan när det blev rekordbilligt att köpa utsläppsrätter.

Det starkaste argumentet för att satsa på ccs är enligt Filip Johnsson de stora resurserna av fossila bränslen runt om i världen – det finns mycket mer än vad klimatet tål. Inget tyder på att länder med enorma fossila tillgångar som Kina, Indien och Ryssland skulle avstå från att exploatera dessa när inte ens ett så rikt land som Norge lämnar sin olja och gas oexploaterad.

– Tyvärr har delar av miljörörelserna och många politiker gjort lite av ett feltänk, de har fastnat i möjligheterna till att ha ett energisystem helt baserat på förnybart till 2050. Och det går rent teoretiskt, men inte i praktiken, även om det glädjande nog pågår mycket investeringar i förnybar energi. Många glömmer bort att huvudproblemet är de stora mängderna fossila bränslen, säger Filip Johnsson.

Att låta Vattenfall sälja sina tyska kolkraftverk kommer inte att lösa några problem, menar han. Det är i så fall bättre om bolaget tar ledningen i att utveckla ccs-tekniken som behöver spridas globalt för att se till att de stora tillgångarna av kol eldas upp utan koldioxidutsläpp.

– Det är bättre än att försöka tala om för andra länder att de inte får utnyttja sina stora fossila tillgångar. Det skulle till exempel vara omöjligt om något annat land skulle komma och säga till LKAB att de inte får bryta järnmalm längre, det skulle inte funka, resonerar Filip Johnsson.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.