Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöorganisationer: ”IKEA skövlar rysk urskog”

Publicerad: 1 juni 2010, 10:07

Flera miljöorganisationer anklagar nu IKEA:s skogsföretag Swedwood för att ha fällt flera hundra år gamla träd i ryska Karelen.


Ämnen i artikeln:

IkeaNaturskyddsföreningenSkog

Det är Sveriges Radio som rapporterar om skövlingen av hundraåriga träd i ryska Karelen. Naturskyddsföreningen meddelar att de är ytterst kritiska till att IKEA använder virke från rysk urskog i sin möbeltillverkning.
– Vi har fört diskussioner med Swedwood och med Ikea, som köper upp råvara från Swedwood, och sagt att vi tycker det här är oacceptabelt, säger Naturskyddsföreningens Mikael Karlsson till SR.

Swedwood ingår i IKEA-koncerngen. När SR frågade Swedwoods skogschef Claes Boström om avverkningen av gamla träd i urskog förnekade han det hela. När SR frågar honom om det ändå inte stämmer att Swedwood avverkar skog med höga naturvärden svarar han:
– Inte ur rysk synvinkel.
SR:s reporter presser honom om hur det ser ut "ur svensk synvinkel" och om Claes Boström inte kan svara ja eller nej på frågan.
– Jag vill inte svara ja eller nej på den frågan, blir då hans svar.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News