Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöorganisationer: Kärnkraftsindustrin lider av teknologisk inlåsning

Publicerad: 16 mars 2011, 08:22

En parlamentarisk kommitté måste ta sig an kärnavfallsfrågan, menar Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning. 30 års forskning har resulterat i att industrin låst sig vid en teknik som inte fungerar.

Ämnen i artikeln:

KärnkraftSkbMikael Karlsson

Idag tänker kärnkraftsindustrin lämna in sin ansökan till myndigheterna om hur man vill slutförvara det svenska kärnbränslet som uppgår till cirka 7000 ton. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, med Naturskyddsföreningen i spetsen, är mycket kritiska mot planerna och kräver nu att riksdagen agerar.

Det var för att föregå dagens presskonferens med Svensk Kärnbränslehantering, SKB, som Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning , MKG, valde att redan igår lansera en rapport som problematiserar stora delar av de planer på slutförvar som finns.

Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, återkom flera gånger till att frågan nu måste lyftas till riksdagen och att en parlamentarisk kommitté tillsätts.

-Vi kan inte springa ifrån det här problemet. Sveriges riksdag måste visa att man är beredd att ta långsiktigt ansvarför det svenska kärnavfallet. I en sådan här viktig fråga kan vi inte låta experter som sitter i knät på industrin få bestämma.

Problemet, menar MKG, är framför allt de två tekniska barriärer som ska stänga inne kärnavfallet 500 meter ner i marken under minst 100 000 år. När det gäller de kopparkapslar som bränslet ska förvaras i, så förväntar sig SKB att de ska vara helt täta och korrosionsbeständiga. Men ny forskning pekar mot att så inte är fallet. Även med nästa skyddsbarriär,bentonitleran som ska finnas runt kopparkapslarna, följer många orosmoment, till exempel vad gäller lerans täthet under en längre tidsrymd.

Peter Szakalos, korrosionsforskare vid Kungliga Tekniska högskolan, som bjudits in till seminariet av MKG, var också han mycket kritisk mot SKB, framför allt över brådskan i processen.

-Det går inte att som SKB tro att leran löser biffen. Vad som behövs nu är många år av ytterligare forskning. Skyndar vi för fort i det här läget har vi tusen år av osäkerhet framför oss eftersom det finns en uppenbar risk att kapslarna faktiskt kollapsar inom tusen år.

Hur Svensk Kärnbränslehantering bemöter kritiken kommer Miljöaktuellt att redogöra för i morgon. I en debattartikel under gårdagen, publicerad i Dagens Arena, skriver dock SKB:s kommunikationschef Carl Sommerholt att:

”I dag anser vi oss ha kunskapen som krävs för att bygga ett slutförvar i Forsmark som uppfyller samhällets högt ställda krav på långsiktig säkerhet. Därmed vill vi få vår lösning prövad. SKB:s kunskap vilar på decenniers samarbete med oberoende forskare och ansedda akademiska institutioner i Sverige och internationellt.”

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev