Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöorganisationer: Preems löften är inte juridiskt bindande

Publicerad: 2 mars 2020, 16:16

Förhandlingarna inleds den 10 mars för utbyggnaden av Preemraff i Lysekil.

Foto: W. Carter/Wikimedia Commons


Preems klimatlöften gäller bara om det finns ekonomiska förutsättningar. Det är ett av argumenten i ett stort upprop för att stoppa utbyggnaden av raffinaderiet Preemraff i Lysekil.


Stoppa Preemraff heter uppropet där Sveriges ledande miljöorganisationer kämpar för att stoppa utbyggnaden av raffinaderiet, som enligt miljörörelsen skulle göra det till Sveriges enskilt största utsläppskälla för koldioxid och göra det omöjligt för Sverige att nå klimatmålen och efterleva Parisavtalet. 

Den 10 mars inleds förhandlingarna i Mark- och miljööverdomstolen, som ska ge underlag för regeringens tillåtlighetsprövning av utbyggnaden. Den första någonsin som sker enbart av klimatskäl.

”Vi uppmanar regeringen att stoppa Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil och att avveckla det fossila”, skriver organisationerna bakom uppropet i en kommentar. 

Preems planerade utbyggnad är tänkt att göra det möjligt att omvandla tjockolja till bensin och diesel samt att få hantera bioråvaror. Miljöorganisationerna anmärker på att det inte finns några rättsligt bindande skrivningar för att minska utsläppen eller för att gå över till biobränslen.

”Preem vill först få tillstånd till att släppa ut en extra miljon ton koldioxid per år innan de överväger om det är lönsamt att stå för sina löften”, skriver miljöorganisationerna i en kommentar.

För att inte de som arbetar på Preemraff ska drabbas av ett nej till utbyggnaden vill de att samhället tar ansvar för att skapa nya, hållbara arbeten när det fossila fasas ut.

Bakom uppropet står så här långt - i bokstavsordning - Extinction Rebellion Sverige, Greenpeace, Naturskyddsföreningen Lysekil/Munkedal, Fältbiologerna, Fridays For Future Sverige och Greta Thunberg, Grön Ungdom, Rädda Barnens Ungdomsförbund, Fossilgasfällan, Fossil Free Sweden, Klimatstudenterna, POW (protect our winters), Klimataktion, We don't have time, Björkåfrihet, Läkare för Miljön, Jordens Vänner, Strandskyddarna, Fi Västra Götaland, Fredens Hus Göteborg, Svenska kvinnors vänsterförbund samt Maja Rosén, initiativtagare till Vi håller oss på jorden.

Juridiken kring Preemraff diskuteras på konferensen Nytt om miljörätt i Stockholm den 5 mars.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News