måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöorganisationer uppmanar regeringen att prioritera sjöfartens sotutsläpp

Publicerad: 17 februari 2023, 10:28

Sotutsläpp från sjöfarten bidrar till klimatförändringarna. Foto: David Goldman

I ett brev riktat till tre svenska ministrar skriver Clean Arctic Alliance om varför frågan är så viktig och varför det svenska EU-ordförandeskapet nu behöver agera.

Ämnen i artikeln:

EuKlimatpolitik

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Clean Arctic Alliance, som består av 20 miljöorganisationer, är oroliga över att politikerna i EU inte verkar ta frågan om sotutsläpp från sjöfarten på tillräckligt stort allvar. 

I ett brev adresserat till den svenska regeringen skriver Clean Arctic Alliance att det framkommit uppgifter om att Sverige i egenskap av ordförande för EU:s ministerråd velat plocka bort referenser till sotutsläppens klimatpåverkan. Detta i förhandlingarna som har att göra med Fuel EU Maritime, en reglering som ställer krav på minskade växthusgasutsläpp från drivmedel från fartyg som angör hamnar inom EU.

Clean Arctic Alliance påminner i brevet bland annat om att alla de arktiska staterna fastställt som mål att minska sina sotutsläpp med 25–33 procent före 2025 utifrån 2013 års nivåer. 

Brevet från Clean Arctic Alliance är riktat till energi- och närings­minister Ebba Busch KD), klimat- och miljömintser Romina Pourmokhtari (L) samt infrastrukturminister Andreas Carlson (KD). 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev