torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljööverdomstolen: Därför får Naturvårdsverket bakläxa

Publicerad: 5 mars 2010, 09:53

Miljööverdomstolen slår nu slutgiltigt fast att Greenpeace hade laglig rätt att lägga ut trålhinder i Natura 2000-områdena Fladen och Lilla Middelgrund. Naturvårdsverket får därmed bakläxa.

Ämnen i artikeln:

NaturvårdsverketFiskeJuridikGreenpeaceHav

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


En lång juridisk tvist är nu avgjort. Greenpeace går ut som segrare och Naturvårdsverket får gå med svansen mellan benen. Det handlar om trålhinder, jättelika stenblock, som Greenpeace lagt ut i Natura 2000-områden för att skydda unika bottenmiljöer från fiskares destruktiva bottentrålning.

Naturvårdsverket har hävdat att Greenpeace brutit mot lagen och att deras bevarandeåtgärder varit olagliga. Greenpeace har emellertid fått rätt i tidigare instanser, både hos länsstyrelsen i Halland och miljödomstolen. Naturvårdsverket har valt att överklaga, men nu slår Miljööverdomstolen slutgiltigt fast att Greenpeace agerat rätt och att bevarandeåtgärder inte kan anses som tillståndspliktiga. Miljööverdomstolens beslut går inte att överklaga.
– Beslutet visar att vi haft rätt hela tiden. Nu förväntar vi oss att Naturvårdsverket kommer att lägga lika mycket tid och pengar på att pröva hoten mot marina Natura 2000-områden i domstol, säger Jan Isakson som är ansvarig för havsfrågor på Greenpeace.

Greenpeace
är kritiska till att Naturvårdsverket aldrig prövat om det går att kräva tillståndsprövning enligt miljöbalken för fiske i Natura 2000-områden.
– Vi får hoppas att miljööverdomstolens beslut får både Naturvårdsverket och ansvariga politiker att istället fokusera på det verkliga problemet – bottentrålarnas skövling av våra mest värdefulla marina miljöer, säger Jan Isakson.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev