Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöpartiet ger svar på tal i frågan om vindkraften

Publicerad: 23 april 2013, 09:12

I en debattartikel i förra veckan argumenterade fem kristdemokratiska kommunpolitiker emot statliga subventioner till vindkraft. Nu får de svar på tal av Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin.


Ämnen i artikeln:

Lise NordinMiljöpartietVindkraft

Som Miljöaktuellt tidigare rapporterat publicerade Svenska Dagbladet nyligen en debattartikel av fem kristdemokratiska kommunpolitiker som argumenterade emot statliga subventioner till vindkraften. Nu får de svar på tal av Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin.

Nordin skriver i en replik att 40 procent av elproduktionen kommer från kärnreaktorer som kommer att tas ur drift inom tio till tjugo år. Vad kärnkraftselen ska ersättas med är en strategiskt viktig fråga för Sveriges framtid. Oavsett vilken teknik man väljer så kommer stora investeringar och subventioner att krävas och det intressanta är vilket alternativ som blir mest ekonomiskt över tid menar Lise Nordin.

Hon skriver att det är långt ifrån självklart att kärnkraft är billigare än andra alternativ och pekar bland annat på olyckan i Fukushima och det dyra reaktorbygget Olkiluoto III i Finland.

Lise Nordin tycker att kristdemokraternas uppgifter är missvisande och menar att el från vindkraftverk och bioenergi i dag är billigare än el från nya kärnreaktorer, något som enligt Nordin även konstateras av Energimyndigheten.

Lise Nordin konstaterar slutligen att subventioner av ny elproduktion är ett måste och att frågan snarare handlar om vilken typ av elproduktion man vill stödja.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.