Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Miljöpartiet har helt klart inte förstått allvaret”

Publicerad: 2 november 2017, 06:30

REPLIK Miljöpartister anklagar alliansföreträdare för att inte förstå konsekvenserna av förra veckans beslut kring direktivet för förnybar energi som togs i Europaparlamentets miljöutskott. Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C), som sitter med vid förhandlingsbordet, menar att det är tydligt att Miljöpartiet inte förstår allvaret i beslutet.


Företrädare för Miljöpartiet anklagar mig för att inte fullt ut förstå konsekvenserna av vad Europaparlamentets miljöutskott beslut om direktivet för förnybar energi innebär. Till skillnad från de som skrivit artikeln så sitter jag faktiskt med vid förhandlingsbordet för direktivet. Till skillnad från de så har jag spenderat det senaste året med att förstå alla detaljer i direktivet.

Mina MP-kolleger har inte synts till i debatten och era röster har inte hörts i parlamentet. Antingen så väljer ni att förneka vad omröstningen i miljöutskottet verkligen betyder eller så har ni fallit för partipiskan i er egen partigrupp. Personligen vet jag inte vad som är värst.

Det blir tydligt att Miljöpartiet inte förstår allvaret i det som miljöutskottet beslutat när man inte med ett ord nämner vad som är det verkligt stora missödet, nämligen det totala stopp för investeringar i avancerade biodrivmedel som utskottets omröstning innebär. Dessutom finns det skrivningar om reglering av kaskadprincip, avfallshierarki, undanträngningseffekter och andra skrivningar som skapar otydlighet och osäkerhet för de som vill investera i förnybart framöver. Det är bra med ambitionshöjning kring andelen förnyelsebart i Europa, men om man samtidigt gör det svårare att leva upp till ambitionen i praktiken är det inte mycket värt.

De avancerade biodrivmedlen handlar bland annat om den talloljediesel som vi har i Sverige men också om många stora planerade miljardinvesteringar som planeras för att tillverka biodrivmedel från restprodukter från skogen. Dessa är nu hotade av parlamentets miljöutskott. Att Miljöpartiets företrädare vägrar att se detta och det hot mot vår möjlighet att tillverka hållbara ny biodrivmedel och i dess förlängning den svenska klimatomställningen tyder antingen på okunskap eller att man medvetet blundar för problemen.

En styrka för mig som förhandlare av förnybarhetsdirektivet har varit att jag känt stor enighet och uppbackning från svenska kollegor i parlamentet och inte minst från den svenska regeringen för de frågor som är viktiga för Sverige. Frågor som att stå upp för den hållbara omställning som vi är inne i nu, där el och biomassa från jord och skog tillsammans med andra tekniker och råvaror gör att vi kan ställa om vår ekonomi och samhälle i en grönare riktning. Det är med stor oro som jag nu ser företrädare från Miljöpartiet alliera sig med krafter i parlamentet som menar att det breda arbete som vi gör i Sverige inte är värt något. Att de många planerade investeringarna i anläggningar för att tillverka nästa generations hållbara drivmedel inte är viktigt.

Konsekvensen av miljöutskottets våta filt över utvecklingen av avancerade biodrivmedel tillsammans med att man vill fasa ut de grödebaserade biodrivmedlen innebär i praktiken att det enda alternativ som finns kvar är el. Ett alternativ som trots en snabb teknikutveckling kommer ha flera år kvar innan det är en lösning för gemene mans transportbehov. Under tiden kommer de fossila drivmedlen vara vinnarna.

Mina kollegor har dock rätt i att slaget är inte över. Industriutskottet har tyvärr inte möjlighet att ändra många av de dåliga delar som röstades igenom i miljöutskottet utan det kommer nu vara upp till 751 ledamöter i plenum att bestämma – en allt annan än lätt uppgift. Jag kommer göra vad jag kan för att se till att hållbara drivmedel med hög klimatprestanda ska kunna utvecklas och växa på den europeiska marknaden och då krävs det att miljöutskottets beslut ändras i grunden. Jag välkomnar också ifall mina miljöpartistiska kollegor engagerar sig i det arbetet i parlamentet. Då hoppas jag dock på att ni står upp för den omställning vi gör i Sverige och inte allierar er med de i er grupp som vill underminera den – om ni gör det får ni gärna fortsätta skriva debattartiklar men snälla håll er borta från förhandlingarna i parlamentet.

Fredrick Federley (C), Europaparlamentariker

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.