Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöpartiet: Stäng två reaktorer

Publicerad: 8 april 2011, 11:14

Sverige kommer med stor sannolikhet att få ett överskott av el de kommande åren. Miljöpartiet vill därför redan nu påbörja en avveckling av två kärnkraftsreaktorer.

Ämnen i artikeln:

EnergimyndighetenLise NordinKärnkraftMiljöpartiet

I en motion som lämnades in till riksdagen i dag föreslår Miljöpartiet att Sverige ska påbörja stängningen av två utav landets tio reaktorer. I den 24 sidor långa partimotionen förklarar man:

”Sverige kommer av allt att döma att ha ett stort överskott av el så långt in i framtiden man vågar göra prognoser, för närvarande till 2030. Regeringen vill använda detta överskott till att sälja kärnkraftsel till andra länder som inte själva vill ha reaktorer. (…) Vi föreslår att de två reaktorer som vid undersökningarna anses vara farligast stängs för gott.”

Dessutom vill Miljöpartiet att Energimyndigheten nu ges i uppgift att presentera olika scenarior för hur Sverige kan nå ett energisystem baserat på hundra procent förnybar energi – till år 2025, 2030 alternativt 2035.

Lise Nordin,
partiets energipolitiska talesperson, sade på en pressträff under fredagsmorgonen att Centerpartiet nog inte är helt omöjliga att få med. Inte minst med tanke på att Centern i sitt valmanifest från förra året framhöll att visionen för Sverige är en helt förnybar energiförsörjning till år 2050.

Foto: Anders Hellberg

På Energimyndigheten
är man öppna för att ta emot ett uppdrag av den här karaktären – om det kommer från regeringen. Paul Westin, enhetschef på Energimyndigheten, förklarar över telefon att grunduppgiften för myndigheten visserligen är att genomföra konsekvensanalyser av den förda politiken.

– Men vi har så klart tänkt på detta. Det är regeringen som ger oss våra uppdrag. Och en sådan här omfattande uppgift skulle givetvis kräva en hel del och vi skulle kraftigt behöva omprioritera arbetet på vår analysavdelning. Men myndighetens ambition är att vi ska klara alla våra uppdrag.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev