Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöpartiet vill ta bort ”bäst före”-märkning

Publicerad: 3 september 2018, 11:51

Foto: Foto Bäst före: Mroach/ Flickr. Foto Per Bolund: Regeringen

Miljöpartiet menar att märkningen ”bäst före”” ofta misstolkas och att detta leder till ökat matsvinn.

Ämnen i artikeln:

MatsvinnMiljöpartiet

Miljöpartiet vill ta bort bäst före-datum på livsmedel. Anledningen är att märkningen enligt partiet ofta misstolkas. Bäst före-datumet betyder att säljaren fram till och med det datumet garanterar att varan bevarar ”sina särskilda egenskaper”, inte att det är varans sista förbrukningsdag. Men många konsumenter kastar bort utgången mat eftersom de tror att den är dålig eller farlig att äta.
– Den märkning vi har idag leder konsumenten fel. Den gör att det är många som tror att maten är otjänlig och slänger så fort datumet har passerats. Kunskapen är helt enkelt för låg om att det här bara är en kvalitetsmärkning, det är inte en livsmedelssäkerhetsmärkning. Vi behöver få bättre vägledning som konsumenter så att vi kan ta tillvara på den mat som produceras, säger konsumentminister Per Bolund (Miljöpartiet) till Aktuell Hållbarhet.

Reglerna för information om livsmedel finns på EU-nivå och enligt Miljöpartiet är det där ändringarna behöver göras. Enligt EU-regelverket är det korrekt att märka svensk mat “bäst före” men i Danmark använder man “minst hållbar till” och det är en bättre skrivning menar Miljöpartiet.
– Det är en översättning av EU-lagstiftningen som blivit olika i Sverige och i Danmark och vi tycker att den danska översättningen ger bättre information eftersom det är mycket mat som är klart ätlig efter att den passerat det här datumet, säger Per Bolund.

Om livsmedel märktes på ett annat sätt menar Miljöpartiet att fler konsumenter skulle lukta eller smaka på utgången mat innan de kastar bort den.
– Nu har ju Arla tagit ett initiativ som vi välkomnar där man tillsammans med bäst före-datum också har märkningen ”ofta bra efter” och det är ju någonting som vägleder konsumenterna bättre. Förhoppningen är ju att vi ska människor ska bli bättre på att ta eget ansvar för maten, lukta, smaka och se om det inte går att äta den istället för att bara gå på datumet, säger Per Bolund.

Miljöpartiet vill också att EU ska se över om fler eller färre produkter ska märkas med ”sista förbrukningsdag”en märkning som istället grundar sig på livsmedelssäkerhet.
–För att vi ska kunna ge mandat åt vårt livsmedelsverk att kunna ändra skrivningarna så behöver vi ändra på grundreglerna på EU-nivå och det är ju något som också efterfrågas av andra EU-länder så jag tror att det kommer att kunna vara ganska lätt att få en stor samsyn i de här frågorna. Matsvinnet är ju ett stort problem i Sverige, man räknar med att 30 procent av den mat som produceras aldrig når matbordet och det är ju samma sak i de andra EU-länderna. Det är ett slöseri som vi inte har råd med och därför tror jag att många vill hitta en väg framåt i den här frågan.

På Sverige-nivå vill Miljöpartiet lagstifta om ett förbud för aktörer som hanterar stora mängder livsmedel att slänga mat som är ätbar, göra det obligatoriskt för kommuner att samla in sitt matavfall och utveckla vetenskapliga metoder för att minska matsvinnet.
– Vi tycker vi att den franska lagstiftningen, som säger att man måste ta till vara på den maten som är ätlig, är bra. Det skulle göra att handlare tvingas ta kontakt med en organisation som kan förmedla maten till de som bäst behöver den. Från det civila samhället har man varit väldigt välkomnande till vårt förslag, där tycker man att det är precis den här typen av lagstiftning som behövs. Vi hoppas att också handlarna ser det här som en möjlighet att faktiskt kunna göra nytta i det samhälle man arbetar i och vi är övertygade om att konsumenterna vill se att mat faktiskt används, säger Per Bolund.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev