Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöpartiets partistyrelse kan få ”greenwashpris”

Publicerad: 1 mars 2016, 07:07

Foto: Miljöpartiet

Kritiseras för att man innan riksdagsvalet gjorde klart att Vattenfalls kol måste stanna i marken, medan man nu, i regeringsställning, välkomnar en försäljningsprocess av hela brunkolsverksamheten.


Varje år under Almedalsveckan på Gotland delar Jordens vänner ut vad man kallar för det Svenska Greenwashpriset, även beskrivet som ”Sveriges minst attraktiva miljöpris”. Under måndagen presenterades vilka som nominerats för 2016 års pris, och som därmed deltar i en omröstning på Jordens vänners hemsida som pågår fram tills i sommar då det är dags att kora en vinnare.

En de nominerade i år är Miljöpartiets partistyrelse, detta för hur man hanterat frågan om Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. Jordens vänner skriver:

”Inför riksdagsvalet 2014 lovade Miljöpartiet att verka för att Vattenfalls kolkraftsverksamhet skulle avvecklas. Detta vallöfte sveks när Miljöpartiet som en del av regeringen valde att försöka sälja kolkraften istället för att avveckla den.”

Även Volkswagen Sverige har chans att ta hem priset.

”Under hösten 2015 rullades en global skandal upp med biljätten Volkswagen i huvudrollen. Dieselbilar visade sig ha en snillrik mjukvara installerad, som känner av om bilen är `utsatt´ för ett utsläppstest. Om så är fallet, stängs en rad funktioner med utsläppspåverkan av för att sedan slås på igen när bilen körs som vanligt. Innan dess hade dieselbilarna varit ett av Volkswagens flaggskepp inom miljörelaterad marknadsföring.”

De två övriga som nominerats är Ekobyggmässan och Stockholmshem. Mer information om dem finns här.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.