Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöpartisten: Därför är det bra för miljön att äta kött

Publicerad: 2 juli 2012, 07:17

Möt kommunalrådet och miljöpartisten som tycker att det är viktigt att fler miljövänner äter kött.


Maria Gardfjell (Mp) är kommunalråd och hon äter gärna kött. Hon anser dessutom att köttproduktionen borde öka för att gynna miljön – i varje fall den svenska köttproduktionen. På måndagförmiddagen deltog hon i paneldebatten "Köttfri måndag – en quickfix för miljön?" som arrangerades av branschorganisationen Svenskt kött.
– Köttkonsumtionen i världen totalt sett borde förstås minska. Men i Sverige borde köttproduktoinen öka, säger hon.

Svenskt kött är enligt Maria Gardfjell så pass mycket bättre än det "fulkött" som Sverige hela tiden ökar sin import av. Den svenska köttproduktionen behövs dessutom – dels för att djurhållning är en nödvändig del av det ekologiska jordbruket, dels för att djurhållning krävs för att behålla det öppna landskapet.
– Det mest miljövänliga jordbruket är det ekologiska jordbruket. Och där krävs både växthållning och djurhållning för att få ett kretslopp. Utan djurhållning så växer Sverige dessutom igen. När djuren betar så gynnas helt enkelt den biologiska mångfalden, säger hon.

Maria Gardfjell tycker att vegetarianer ofta fokuserar för mycket på vad köttätarna äter. Hon påpekar att också jordbrukets växthållning har en stor miljö- och klimatpåverkan – om den genomförs på fel sätt.
– Jag tycket att de som är vegetarianer ska fokusera mycket mer på den mat de äter. Och se till att produktionen är hållbar. Så kan vi som äter kött fokusera på vad vi äter, och ställa de krav som måste ställas på köttproduktionen för att den ska bli hållbar.

Att helt avstå från kött är enligt Maria Gardfjell inget bra alternativ för vare sig miljön eller klimatet.
– Jag tycker att det är viktigt att fler miljövänner äter kött och därmed ställer högre krav. Om alla miljövänner blev vegetarianer så kanske vi bara skulle kunna sälja billigt importerat kött i Sverige. Det skulle vara en katastrof.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.