Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöproblem och återvinning lyfts i Minecraft

Publicerad: 2 maj 2016, 05:56

Sveriges geologiska undersökning, SGU, vill öka miljömedvetenheten hos Minecraftspelare. Nu kan spelaren återvinna metaller från gamla verktyg och installera rökgasrenare i smältverk.


Ämnen i artikeln:

Teknik

Bettergeo är namnet på SGU:s mod, ett slags speltillägg, för datorspelet Minecraft. I den nya versionen som nu släpps kan spelkaraktären Steve återvinna metaller och mineraler från trasiga redskap. Tidigare har det gått att återanvända slagg för att få fram metaller. För att bättra på sina chanser kan Steve nu installera en rökgasrenare i smältverket som används för att få fram viktiga metaller. Annars släpper verket ut skadlig aska som kan döda växter och djur.

– Från börjar ville vi göra ett eget spel om geologi, men det kostar mycket pengar. Sedan slog det oss att Minecraft handlar väldigt mycket om geologi, vad du än gör i spelet behöver du råvaror. Vi har skapat en värld där geologin är mer trovärdig, till exempel har vi lagt bergarter där de ligger i verkligheten och skapat fler ugnar för att förädla metaller, säger Kaarina Ringstad, projektledare på SGU, till Aktuell Hållbarhet.

Modden är en del av ett regeringsuppdrag om att kommunicera varför geologin är viktig i samhället. En del av uppdraget handlar om att kommunicera i skolor.

– Vi vill nå unga människor direkt utan att gå den pedagogiska vägen och på ett mer lustfyllt sätt introducera begreppet och lyfta frågor som sällsynta jordartsmetaller.

Läs mer här.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Teknik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.