Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljörättsprofessor: Klimatprocesser möjliga även i Sverige

Publicerad: 5 april 2019, 09:04

Jonas Ebbesson på miljöbalksdagarna i går.

Foto: Pernilla Strid

Runtom i världen pågår omkring 1 000 klimatprocesser mot företag, organisationer och regeringar. Enligt Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, finns det goda möjligheter att driva klimatprocesser även i Sverige.


Det var när Jonas Ebbesson talade på Naturvårdsverkets konferens Miljöbalksdagarna under torsdagen som han konstaterade att möjligheterna är goda för både svenska och utländska organisationer, liksom för privatpersoner, att driva klimatprocesser med stöd av miljöbalken.
– Tittar vi på tillståndspliktiga verksamheter i Sverige så kan allmänheten vara med, man behöver inte visa på något sätt att man är berörd. Folk kan komma hit från hela världen och ge synpunkter på tillståndsansökan, delta i en muntlig förhandling och lämna synpunkter där, sade Jonas Ebbesson.

Det finns enligt Jonas Ebbesson goda möjligheter att även genom överklaganden driva på för att påskynda såväl utsläppsminskningar som klimatanpassning. Men då blir det mer komplicerat.
– Eftersom klimateffekter inte påverkas av geografiska avstånd kan ju även utländska organisationer vilja överklaga beslut. Där finns ett krav i miljöbalken som jag menar inte är förenligt med EU-rätt och inte heller med våra förpliktelser enligt Århuskonventionen, det är kravet på att föreningen ska ha varit verksam i Sverige i tre år. Jag är rätt säker på att om det här ställs på sin spets så kommer domstolen att sätta undan det kriteriet till förmån för även utländska organisationer, sade Jonas Ebbesson.

Enligt miljöbalken kan även enskilda överklaga ett beslut om beslutet angår dem. Vilka som beslutet angår brukar avgöras från fall till fall, ofta handlar det om dem som bor i nära anslutning till verksamheten och således kommer att uppleva effekterna på ett direkt sätt.
– För klimatet blir det ingen skillnad om man bor två kilometer eller två tusen kilometer från utsläppet, för det är de sammantagna utsläppen som har betydelse, sade Jonas Ebbesson.
Enligt Jonas Ebbesson är det även formellt möjligt att driva en förbudstalan enligt miljöbalken.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.