Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljörörelsen Donald Trumps nya huvudvärk

Publicerad: 16 juni 2016, 12:46

Miljörörelsen i USA organiserar sig för att hindra Donald Trump från att bli USA:s nästa president.

Miljörörelsen i USA mobiliserar mer än någonsin inför höstens presidentval. En nyckelfråga förenar miljardärer och miljövänner.


Majoriteten av miljöorganisationerna i USA, med exempelvis The NRDC Action Fund, Next Gen climate och The Sierra Club, stöder nu Hillary Clinton inför höstens val. De senaste veckorna har en rad miljöorganisationer tagit ställning inför presidentvalet och enligt Adam Rome, professor i miljöhistoria på University of Delaware, mobiliserar den gröna rörelsen mer än någonsin i och med vad som står på spel.

– Donald Trump verkar skrämma miljörörelsen och jag ser att den gör allt som är möjligt för att stoppa honom. Nyckelfrågan handlar om att bevara Obamas Clean Power Plan som kan avskaffas samma väg som den kom till, säger han till politiksajten The Hill.

Förutom donationer från miljardären och miljöaktivisten Tom Steyer har miljöorganisationerna inför årets val jobbat mer strategiskt med partistöd än tidigare, enligt Daniel J. Weiss på analysföretaget Waxman Strategies. Han pekar bland annat på att miljöorganisationer väntat med sitt stöd till att presidentkandidaterna blivit klara och att NRDC gick ut med sitt stöd för Hillary Clinton en vecka före primärvalet i Kalifornien, där miljörörelsen har ett starkt fäste.

Även om Hillary Clinton har ställt sig positiv till naturgasutvinning genom den kritiserade metoden ”fracking” och tagit avstånd från koldioxidskatter ser miljörörelsen henne till stor del som en väg att stoppa Donald Trump från att bli USA:s nästa president.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.