Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljörörelsen sågar EU:s fiskebeslut

Publicerad: 16 december 2010, 09:38

EU:s beslut att minska kvoterna för torskfisket räcker inte för att förhindra en kollaps av torskbestånden, menar flera miljöorganisationer.


Ämnen i artikeln:

FiskeHav

Igår stod det klart att EU minskade kvoterna för europeiska torskfiskare i en rad områden. I atlantiska vatten, till exempel utanför Irland och Skottland minskade kvoterna med 25 procent, och i Kattegatt minskade kvoterna med 50 procent. Anledningen till besluten var att torskbestånden måste få återhämta sig. Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson sa bland annat att EU:s beslut var "ett ansvarsfullt beslut som återspeglar den vetenskapliga rådgivningen".

Enligt upprörda miljöorganisationer i Sverige och ute i Europa är EU:s beslut emellertid långt ifrån att nå de gränser som forskarna anser vara nödvändiga för att bestånden av torsk inte ska kollapsa.

Enligt Greenpeace i Storbritannien leder EU:s beslut till exempel till att torskbestånden utanför Skottland och Irland nu nästan helt säkert kommer att gå under. Där vill miljörörelsen se minst en halvering av kvoterna.
– Det vi ser nu är att Europas ministrar blundar och sticker sina huvuden i sanden, säger Greenpeaces Saskia Richards till The Guardian.

Också i Sverige har reaktionerna på EU:s beslut varit starka från miljörörelsen. I Kattegatt halverades kvoterna – men det är enligt miljörörelsen inte nog.
– WWF hade hoppats på att EU-ministrarna efter åtta års varningar från forskarna skulle besluta att stoppa fisket på den hotade torsken i Kattegatt. Beslutet att minska kvoterna med 50 procent är på rätt väg men det räcker inte om beståndet ska finnas kvar i framtiden, säger generalsekretererare Håkan Wirtén.

Naturskyddsföreningen är man inne på samma linje.
– Det är oerhört provocerande att fiskeministrarna fortfarande tar beslut som förvärrar situationen för den hårt ansatta torsken även om skadan nu blir något mindre. Genom att inte stänga fisket efter torsk i Kattegatt äventyrar man flera viktiga och förmodligen unika torskbestånd vilket är direkt oansvarigt, säger generalsekreterare Svante Axelsson.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FiskeHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.