Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljörörelsen: Sverige byter position inför toppmötet om Östersjön

Publicerad: 26 september 2013, 10:33

Näringsläckage från jordbruket het fråga på nästa veckas HELCOM-möte


Nästa vecka håller organisationen HELCOM sitt miljötoppmöte om Östersjön. Efter omfattande påtryckningar har Sverige, enligt uppgift från organisationerna Coalition Clean Baltic, FISH och Oceana, bytt position i frågan om övergödning och näringsläckage från jordbruket.

”Efter påtryckningar från Danmark, Finland, Tyskland och oss miljöorganisationer, ändrade Sverige sin position från förra mötet och accepterar nu upprättande av växtnäringsbalans tillsammans med beräkningar av närsaltsöverskott från jordbruksmark till 2018. Detta är ett första steg i rätt riktning, men mycket arbete återstår att göra för att minska övergödningen i Östersjön”, säger Gunnar Norén, generalsekreterare för Coalition Clean Baltic.

Miljöorganisationerna rapporterar om bristen på engagemang på det förberedande mötet. Länderna glider allt längre bort från sina åtaganden ju närmare konferensen man kommer. Ett olöst problem är till exempel att kommersiella intressen hindrar publiceringen av en omfattande bedömning av hotade arter och livsmiljöer i Östersjön, HELCOMs så kallade ”rödlista”.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.