Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljörörelsens krav: Låt klimatpengarna gå till utvecklingsländerna

Publicerad: 25 maj 2012, 09:49

Utsläppshandelns intäkter är en fråga som debatterats länge. Idag går ett antal frivilligorganisationer ut och ställer kav på regeringen.


Idag kräver Naturskyddsföreningen, Svenska Kyrkan, Diakonia, Forum Syd och WWF i ett gemensamt brev att auktionsintäkterna från EU:s utsläppshandel går till utvecklingsländernas klimatomställning. Brevet är adresserat till riksdagens ledamöter i Finansutskottet och till ledamöterna i Miljö- och jordbruksutskottetoch Utrikesutskottet.

Man skriver bland annat "Genom våra internationella nätverk och samarbetsorganisationer möter vi människor som redan idag drabbas av klimatförändringarnas effekter. Vi anser inte att det är acceptabelt att som hittills använda biståndsbudgeten till att finansiera klimatstödet, skriver brevets undertecknare som hänvisar till klimatkonventionen och åtagandet från Köpenhamnsmötet att klimatfinansieringen vara "ny och additionell", dvs stödet för klimatinsatser ska inte tas från biståndet."

Man
kräver också att riksdagen ska begära att regerigen "skyndsamt" och allra senast i höstbudgeten redovisar hur de tänker uppfylla EU-direktivets krav på redovisning av hur auktioneringsintäkterna används, hur man tänker finansiera Sveriges framtida klimatstöd och hur man tänker bidra till den internationella debatten om klimatfinansiering.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.