onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljösmartaste båtarna utsedda

Publicerad: 7 mars 2011, 09:02

Den bästa dagseglaren respektive motorbåten har utsetts av Svenska Båtunionens Miljökommitté. Den ena har exportpotential och den andra är en hybrid.

Ämnen i artikeln:

GreentechIngenjörMiljöteknikCleantechForskningTeknik

Motorbåten Jens 28 och dagseglaren Daytripper har utsetts till Miljöbästa Båt 2011 av Svenska Båtunionens Miljökommitté. Priserna överlämnas på 9 mars under Båttinget på mässan Allt för Sjön som pågår i Älvsjö söder om Stockholm.

Dagseglaren Daytripper, konstruerad av Mannerfelt Design Team, prisas med motiveringen: ”Daytripper är en miljövänlig segelbåt som symboliserar ett nytänkande. Båten är anpassad till de nya trenderna för hur båtar används och är intressant även för teknikexport till Kina. Daytripper är tilltalande för mer befarna, såväl som för yngre. Segel eller elmotor medför tyst drift med fokus på låg miljöpåverkan. En ny generation båt för en ny generation båtåkare.”

Motorbåten Jens 28, konstruerad av Jens Östmann och Peter Norlin, får priset med motiveringen: ”Jens 28 är en intressant uppstickare med rötterna i traditionell båtindustri på västkusten. Den har ett brett och väl genomtänkt miljökoncept som tillvaratar både ny och mer traditionell svensk båtteknik. Elmotor med batteribank för åtskilliga timmars färd tillsammans med sedvanlig drift vid behov av högre fart. Jens 28 är en båt med miljötänk från för till akter, utan avkall på komfort.”

Daytripper, som bedöms ha potential för export i Kina är byggd i just Kina. 300 båtar ska byggas om året i en fabrik byggd av den kinesiska staten, enligt Båtliv. Daytripper är 8 meter lång och 2,23 meter bred samt väger 1.350 kilo. Båten är utrustad med elmotor och har plats för sex ombordvarande.

Jens 28 är en hybridbåt försedd med en Volvo Penta D2-75 för dieseldrift samt en elmotor från Oz Marine. Skrovet är 8,5 meter långt och 2,6 meter brett. Båtens topphastighet är cirka 18 knop och vid 12-13 knop är räckvidden cirka 350 Nm.

Mer information finns på www.alltforsjon.se.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev