Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Miljöteknik i Värtan kan ge svensk export nytt lyft

Publicerad: 6 Februari 2006, 15:50

Nya bostäder i Värtan ska ge svensk miljöteknik ett nytt lyft på världsmarknaden. På onsdag kommer den politiska majoriteten i Stockholms stad att föreslå en stor satsning på miljöanpassad spjutspetsteknik när de 5 000 nya bostäderna byggs. – Vi vill ha en satsning på modern miljöteknik i Värtan på samma sätt som i Hammarby Sjöstad, säger miljöborgarrrådet Viviann Gunnarsson (mp).


Sverige har gott rykte runt om i världen vad gäller miljöteknik. Den avancerade miljötekniken i Hammarby Sjöstad har hjälpt svenska företag att dra in hundratals miljoner i exportintäkter.

Bra referensobjekt i Sverige är ofta en förutsättning för att svenska företag ska kunna exportera sina produkter. Utländska köpare vill se projekt i verkligheten och kunna fråga ut svenska politiker och tjänstemän om hur de nya lösningarna fungerar i praktiken.

Men miljöteknikföretagen har på sistone börjat knorra över den tröga utvecklingen vad gäller nya projekt på hemmaplan. Det är tunnsått med nya projekt som kan bli dragplåster när det gäller att locka internationella kunder till Sverige.

Under måndagen fick företagsledare träffa en rad Stockholmspolitiker i Hammarby Sjöstad för att diskutera framtiden och lufta sitt missnöje med politikernas ointresse för miljöteknik.

Det viktigaste beskedet från politikerna kom från miljöborgarrådet Viviann Gunnarsson som lovade att miljöpartiet tillsammans med socialdemokraterna och vänstern redan på onsdag lägger ett förslag om att satsa på avancerad miljöteknik i Värtan.

Hon lovade att den politiska majoriteten står bakom förslaget att göra Värtan till ett nytt flaggskepp för svensk miljöteknik.

På vilket sätt kommer miljötekniken att märkas i Värtanprojektet?
– Framförallt på energiområdet, säger Viviann Gunnarsson. Vi kan exempelvis satsa på solceller, som redan används på många håll. Om Berlin kan använda solceller så kan vi det också.

Bostadsområdet i Värtan börjar byggas redan i år och första inflyttningen sker 2008.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.