Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöteknik: kalkfilter fångar 60 procent av fosforn

Publicerad: 13 oktober 2011, 07:00

60 procent av den fosfor som läcker ut från jordbruksmark kan fångas upp i dikesfilter och dikesdammar. Det visar fältförsök från IVL och BalticSea 2020.


Ämnen i artikeln:

FosforIvl Svenska Miljöinstitutet

Näringsämnet fosfor läcker ut från de konstgödslade åkrarna, övergöder sjöar och vattendrag och spär på algblomningen i Östersjön. Nu har forskarna hittat ett enkelt sätt för lantbrukarna att minska utsläppen.

Resultaten från tre fältförsök visar att ett kalkfilter kan fånga in cirka 40-45 procent av fosforn. Filtren kan kombineras med dammar som fångar in ytterligare 15-20 procent av fosforn. Systemet fångar framför allt fosfat-fosfor som orsakar övergödning, skriver IVL i ett pressmeddelande.

Enligt IVL är tekniken
bättre än till exempel skyddszoner och våtmarker som inte minskar näringsläckage tillräckligt mycket och som dessutom tar odlingsmark i anspråk.

– Teknikens kostnadseffektivitet är hög i jämförelse med andra åtgärder. Om dikesfilter och dikesdammar installeras för den tredjedel av de svenska jordbruksområdena som läcker mest fosfor skulle vi kunna minska fosforläckaget från jordbruksmarken med cirka 30 procent med den här åtgärden, säger Sam Ekstrand, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Filtren som testats i svenska förhållanden under ett och ett halvt år kommer nu att demonstreras i Polen och Baltikum.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.