lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöteknikåret 2010 – uppåt för alla utom Sverige

Publicerad: 5 april 2011, 08:23

2010 blev ett bra år för cleantechindustri. Åtminstone ur ett nordisk investeringsperspektiv. Alla länder utom Sverige visar nämligen tillväxt.

Ämnen i artikeln:

AffärerMiljöteknikRiskkapital

Drygt en halv miljard euro investerades i nordisk miljöteknik i form av riskkapital och statligt stöd under 2010. Det rapporterar Cleantech Scandinavia som kartlagt affärerna i den nordiska cleantech-sektorn. Siffrorna redovisas för fjärde året och investeringarna på 505,7 miljoner euro är det högsta beloppet hittills.

Jämfört med 2009 motsvarar siffran en ökning med tio procent i pengar. Antalet affärer ökade med 16 procent. Störst ökning noteras i Danmark och Finland. Samtliga nordiska länder utom Sverige visar tillväxt, enligt Cleantech Scandinavia. Här ligger antalet affärer på samma nivå som 2009 men i ekonomiska termer investerades 103,5 miljoner euro och landet når därmed inte förra årets resultat på 171 miljoner euro.

Cleantech Scandinavia bedömer man att en anledning till den danska och finländska framryckningen är att det startats ett antal nya fonder som investerar i tidiga skeden i miljöteknikbolag. I Danmark har till exempel statliga Förnyelsefonden startat, Finland har upprättat tre nya fonder startat och i Norge har Investinor startat.
– Vi har inte följt med det som hänt i Danmark och Finland, säger Alexander Lidgren på Cleantech Scandinavia.

Både Energimyndigheten och Vinnova är aktörer på det här området. Men det finns plats för fler inititativ, menar man på Cleantech Scandinavia.
– Man kan få bra utväxling på statliga pengar till bolag i tidiga skeden. Men man ska akta sig för att konkurrera med de riskkapitalbolag som redan finns. De är ofta bemannade med folk som har bra nätverk och kunnande. Det är det man gjort i Finland och Danmark, man har tittat på områden där ingen agerade och marknaden var öppen, säger Alexander Lidgren.

Särkilt intressanta teknikområden som identifieras i kartläggningen är sol- och vindkraft, elbilar, biobränslen och biogas. Även företag inom områden i tidiga utvecklingsskeden har varit framgångsrika i sin jakt på pengar. Tillverkning av sensorer, halvledare och omvandlare är ett exempel på det liksom övervakningssystem och program med fokus på cleantechbranschen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev