Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöteknikexporten ökar igen

Publicerad: 12 oktober 2010, 05:33

Nedgången 2009 är ett minne blott. Nu ökar exporten av miljöteknik igen och Tyskland är det största mottagarlandet, enligt siffror från Swentec.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Sveriges export av miljöteknik ökar igen efter nedgången på 8 procent 2009. Varuexporten ökade med 2,3 procent det första halvåret i år, jämfört med samma period i fjol, enligt siffror som Swentec tagit fram med hjälp av SCB, statistiska centralbyrån.

Den totala exporten svensk miljöteknik undet det första halvåret 2010 uppgick till 15,7 miljarder kronor. Med drygt 2,3 av dessa miljarder Tyskland det klart största mottagarlandet med Kina på andra plats med import för knappt 1,1 miljarder kronor. De 15 största importörerna av svensk miljöteknik står för sammanlagt 76 procent av köpen.

– Även om Kina är en viktig importör av svensk miljöteknik så visar siffrorna tydligt att våra närmarknader är viktigast. Tyskland importerar mer än Kina och Norge tillsammans, säger Berit Gullbransson, verksamhetschef på Swentec, Sveriges miljöteknikråd, i en kommentar.

Tredje största importör av svensk miljöteknik är Norge med handel för 1.028 miljoner kronor. Storbritannien ökade mest under perioden och gick från nionde största importland till femte plats.

Djupdyk i statistiken på Swentecs webbplats.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News