tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöteknologi måste delas med fattiga

Publicerad: 27 januari 2009, 09:13

De rika industriländerna måste dela med sig av sin reningsteknologi. Det menar forskare vid Umeå Universitet.


Varje rikt industriland bör dela med sig av sin reningsteknologi för att på så sätt hjälpa till att minska världens utsläpp av växthusgaser. Det framhåller Linda Sahlén, vid Umeå universitet och numer miljöekonom vid Naturvårdsverket, i avhandlingen Essays on Environmental and Development Economics – Public Policy, Resource Prices and Global Warming.

Den accelererande växthuseffekten slår hårdast mot fattiga människor. Rika länder sitter på möjligheten att hjälpa utvecklingsländer att minska dessa utsläpp genom att överföra kunskap och resurser.

Enligt Kyotoavtalet ska varje industriland strama åt sina utsläpp under 2008-2012. Om dessa utsläppsmål kan kombineras med att kunna tillgodoräkna sig utsläppsreduceringar i andra länder kan intresset att investera i reningsteknologi i utvecklingsländer öka, framhåller hon.

– Den lösningen skulle också minska industriländernas kostnader för att uppnå avtalen i Kyotoprotokollet. Det beror på att man får mer rening för pengarna i utvecklingsländerna, menar Linda Sahlén.

I sin avhandling påpekar hon dock att det inte är tillräckligt med att bara möta Kyotoprotokollets bindande utsläppsmål för at få bukt med miljöproblemen på sikt.

– Utsläppen måste minska betydligt mer, både i industri- och utvecklingsländer, för att begränsa de negativa effekterna av växthuseffekten, framhåller hon.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev