Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöutskottet vill frysa alla GMO-beslut

Publicerad: 4 december 2015, 06:47

Wikipedia

Nu vill politikerna i EU-parlamentet stoppa alla beslut gällande genmodifierade grödor. De vill att EU-kommissionen ska ta fram ett annat system för godkännande av GMO-produkter.


Ämnen i artikeln:

EuEu-kommissionenForskningGmoJordbruk

EU-parlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet har röstat igenom en icke-bindande resolution där EU har till uppgift att föreslå ett nytt godkännandesystem för genmodifierade produkter och grödor, rapporterar ATL.

EU-parlamentet kan endast ge en signal om vad parlamentarikerna vill, då de inte har något formellt inflytande över godkännandeprocessen. Men om resolutionen godkänns av hela parlamentet, kan den tas upp i plenum i januari 2016.

Förslaget att låta enskilda medlemsländer förbjuda GMO-produkter i deras egna länder har mött stor kritik i både ministerrådet och EU-parlamentet.

Miljöutskottet vill bland annat att EU-kommissionen stoppar godkännandet av en gmo-majs, som är resistent mot glyfosat. Utskottet menar att majsen innehåller ämnen som är cancerogent för människor.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.