torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljövänliga skolor söver eleverna

Publicerad: 5 januari 2009, 07:39

Ekovänligt byggda energisparande skolor kanske är skonsamma mot miljön, men frågan är om de är så bra för eleverna.


Ny forskning visar att de lufttäta och värmeisolerade byggnaderna gör eleverna sömniga eftersom halten av koldioxid stiger i de instängda rummen. Rönen påverkar nu det stora brittiska skolrenoveringsprogrammet.

Syftet med att bygga skolor mer lufttäta är att minska värmeförluster och energiåtgång. Men den oönskade konsekvensen blir brist på frisk luft, konstaterar forskare som studerat inomhusmiljön. Sämre ventilation leder till högre halter av koldioxid i luften vilket riskerar söva eleverna och minska deras koncentrationsförmåga.

I sina studier undersökte forskarna från Reading University och University College i Londion åtta skolor. Man testade elevernas reaktionstider och minnen och fann att ju högre halten av koldioxid var i luften, desto sämre presterade eleverna, berättar professor Derek Clements.

Forskningsrönen påverkar det stora brittiska ombyggnadsprogrammet där 3.300 skolor ska renoveras och byggas om. Hittills har 42 fastigheter hunnit förnyas.
En talesman från departementet för barn- skol- och familjefrågor medgav att forskarnas upptäckt var nyheter för dem. Men han tillade:

– Om det är instängt i ett rum måste man ju inte vara atomforskare för att öppna ett fönster. Bra ventilation i klassrummen är grundläggande.

Petter Lobråten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev