Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljövänliga textilier leder till uppsving för skogsindustrin

Publicerad: 27 januari 2014, 12:24

Allt fler textilföretag använder sig av miljövänliga material som tillverkas av cellulosa. Under de närmsta åren förväntas efterfrågan öka kraftigt, något som kan leda till att skogsindustrin får ett uppsving.


Ämnen i artikeln:

H&M

Produktion av bomull kräver stora mängder vatten och bekämpningsmedel. Därför har textilindustrin nu börjat se sig om efter andra, förnybara material som kan ersätta bomullen. Exempel på sådana material är rayon, cyocell och viskos som produceras av cellulosamaterial.

Materialen tillverkas genom att man spinner tråd av dissolvingmassa, en sirapsliknande massa som uppstår när rivet trä kokas. Fram till år 2025 väntas efterfrågan på dissolvingmassa öka från 4,1 till 6,3 miljoner kronor. .

Redan idag använder Hennes & Mauritz viskos i bland annat tröjor och i fodret på kavajer. För Filippa K stod viskos för 10 procent av de totala fiberinköpen, vilket gör materialet till det tredje mest använda efter bomull och ull.

Flera nordiska skogsbolag har nu börjat producera dissolvingmassa och på skogsindustrins branschorganisation är man positiv till utvecklingen.

– Om fem år tror jag att det här kommer att vara en stor produkt, för det är inte bara i kläder det kan användas. Även teknisk textil som odlingsväv, filter och heltäckningsmattor kan tillverkas från skog, säger Jan Lagerström, forskningsdirektör på Skogsindustrierna till Dagens Industris podcast "Den Osynliga Handen".

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

H&M

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.