Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljövänligt spioneri

Publicerad: 16 augusti 2010, 04:08

Obemannade spionplan börjar bli vanligare än de bemannade. Nu är det Boeings tur, med sitt Phantom Eye.

Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Det är för farligt för människor att flyga spionplan, det visade inte minst turerna kring det amerikanska U-2-planet på 1960-talet. En nedskjuten pilot kan användas på många otrevliga sätt (även om det i U-2-fallet handlade om motorhaveri). Ju längre ett spionplan kan hålla sig i luften över fiendens territorium, desto bättre, men desto tröttare blir piloten.

Obemannade plan kan flyga så långe bränslet räcker. Piloten fjärrstyr planet i säkerhet i en bunker under marken och när en pilot blir trött, kan näste man träda in och fortsätta. Modern bekämpningstaktik har gjort det farligare att vara pilot. Flygrobotar är numera konstruerade så att de siktar på cockpit och lämnar mängder av splitter avsett att skada piloten.

Förarlösa plan avsedda för strid är ofta jetdrivna och sprider alltså fotogenavgaser omkring sig, men plan för spaning behöver inte gå så fort, så eldrift med propellrar är ett alternativ. Boeings plan Phantom Eye har två treliters fyrcylindriga kolvmotorer drivna av vätgas, så resultatet är vattenånga. Tänk dig det, miljövänligt spioneri.

Planet visades nyligen och ska provflygas i början av nästa år. Det klarar en maximal höjd på 20.000 meter eller 65.000 fot och kan hålla sig uppe i 90 timmar. Anledningen till att man kunnat sträcka ut tiden till 90 timmar mot det tidigare Boeing-rekordet på 60 timmar som innehades av planet Condor, är att vätgassystemen är lättare och starkare än motorer drivna med konventionell flygfotogen. Planet är också väldigt stort. Vingspannet är hela 46 meter.

Annars kryllar luften som sagt snart av obemannade plan. Nyligen visade brittiska försvarsministeriet sitt förarlösa stealthbombplan Taranis (keltisk åskgud), som ska kunna flyga utan stöd från marken och bomba djupt inne i fiendens territorium. Planet är framställt av idel brittiska tankesmedjor, som BAE Systems i Warton i Lancashire, Rolls Royce, QinetiQ och GE Aviation.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev