Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljövarudeklaration ger bättre koll på flygresan

Publicerad: 27 september 2016, 12:36

Bombardier CS100 blir den första flygplansmodell som miljövarudeklarerats. Foto: Wikimedia Commons

Nu kommer den första miljövarudeklarerade flygplansmodellen. Enligt tillverkaren är syftet att bolagets kunder ska få trovärdig och jämförbar information om flygplanets miljöprestanda.


Ämnen i artikeln:

Ivl Svenska Miljöinstitutet

Nu kommer det första miljövarudeklarerade flygplanet. Det är flygplanstilllverkaren Bombardier Aerospace som har miljövarudeklarerat flygplansmodellen CS100 i IVL Svenska Miljöinstitutets EDP-system. Syftet med miljövarudeklarationen är enligt Bombardier att bolagets kunder ska få trovärdig och jämförbar information om flygplanets miljöprestanda.

Enligt IVLs enhetschef Elin Eriksson visar Bombardiers registrering av en flygplansmodell att miljövarudeklarationer är användbara även för tillverkare av komplexa produkter. Att en vara eller tjänst är EDP-registrerad innebär att dess miljöpåverkan genom hela livscykeln har undersökts. Sedan 2014 förvaltas EPD-systemet av IVL Svenska Miljöinstitutets dotterbolag EDP International.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.