Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljözoner i Helsingborg ur funktion

Publicerad: 14 september 2010, 07:52

Helsingborgs miljözoner fungerar inte. Äldre tunga lastbilar med stora utsläpp fortsätter att köra runt i staden. Och polisen har slutat med större trafikkontroller, skriver Helsingborgs Dagblad.


Miljözonen i Helsingborg infördes 2008 för att stoppa äldre tunga fordon med utsläpp av kväveoxider. Men den generösa utdelningen av dispenser har upprört åkare som själva fått körförbud i staden.

Nu slår de larm mot vad de uppfattar som alltför många dispenser från kommunens sida – till fordon som försörjer festivaler och marknader inne i centrum men inte till den dagliga trafiken de själva företräder.

Trafikpolisen i Helsingborg instämmer i kritiken. De har gett upp sina kontroller i miljözonen eftersom de tycker att kommunen sköter arbetet dåligt. En förare som fastnade i polisens kontroller och bötfälldes gick till kommunen och fick dispens. Kontrollen känns enligt trafikpolischefen därför totalt meningslös.

Men kommunens egna tjänstemän tycker att kritiken är felaktig – de har delat ut högst 15 dispenser under perioden, i första hand till renhållningsfordon. De gamla lastbilar som åkarna fotograferat för att samla bevis har enligt dem kört i city helt utan tillstånd.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.