fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Milstolpe: Vindkraften spöade kärnkraften

Publicerad: 1 juni 2015, 11:20

Den svenska elproduktionen från vindkraft var vid månadsskiftet för första gången större än elen från kärnkraften.

Ämnen i artikeln:

Tomas KåbergerKärnkraftVindenergiVindkraft

I går inträffade ett energihistoriskt ögonblick i Sverige. Den producerade mängden el från vindkraft översteg den från kärnkraft.

Energiexperten Hans Nilsson på Fourfact citerade i ett mailutskick professor Tomas Kåberger:

"Söndagen den 31 maj 2015 passerades en milstolpe i Sveriges energiförsörjning. För första gången på 50 år producerades mer el med vindkraft än med kärnreaktorer i landet. Vindkraften gav drygt 3,4 GW och kärnkraften något mindre än 3,4 GW.

När kärnkraftverken fungerar perfekt kan de producera ca 10 GW medan vindkraftverkens maximala produktion är ungefär hälften så stor. Men kärnkraft och vindkraft producerar av olika skäl ofta mindre än den maximala kapaciteten. Vindproduktionen är förutsägbar därför att den styrs av hur mycket de blåser. Kärnkraften beror mindre av vädret, men drabbas i gengäld ibland av tekniska problem som göra att reaktorer inte producerar som planerat vilket ger stora och ibland oförutsedda bortfall.
De senaste fem åren har de äldre reaktorerna i Sverige fungerat dåligt och just nu står 7 av 10 reaktorer stilla av olika anledningar. Oskarshamn 1 skulle ha producerat sedan igår men är fortfarande stängt på grund av problem med läckande ventil."

Information om elproduktionen i Sverige finns överskådlig och tillgänglig på Svenska kraftnäts hemsida.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev