måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mindre hållbara registreringsskyltar ska ge bättre miljöeffekt

Publicerad: 29 december 2014, 06:00

Myndigheten kom på att skyltarna höll längre än vad som är nödvändigt och bytte till ett miljöbättre alternativ.

Ämnen i artikeln:

Transportstyrelsen

I december bytte Transportstyrelsen ut sina provisoriska registreringsskyltar av plast mot en pappvariant.

– När det nu var aktuellt att göra ny upphandling tittade vi på om vi kunde göra det på ett annat sätt. Plasten håller länge, kanske längre än vi tycker att den behöver göra och samtidigt är den mer miljöbelsatande än andra material, säger Christofer Kärrdahl, verksamhetsledare på Transportstyrelsens transportregisteravdelning.

I upphandlingen ställdes krav på råvaror från förnybara material och att skylten skulle hålla i sju dygn. Under den tiden hinner bilägaren få en ny skylt.

Företaget som vann upphandlingen, Staga, har tagit fram materialet som främst består av cellulosa.

– Tänk dig en mjölkkartong, det är lite tjockare kartongpapp bestruken med organiskt polymer. De här skyltarna kan man lägga i kartongåtervinning, vad gjorde man när man inte behövde sin plastskylt längre? säger Christofer Kärrdahl.

Projektet fick även andra bonuseffekter. Kostnaderna kommer att bli lägre för de uppskattningsvis 25 000 tillfälliga registreringsskyltar som årligen delas ut. Och Kärrdahl tror även att det nya material kan göra bilägarna mer effektiva.

– Man kanske upplever att en kartongbit inte är lika hållbar och då kanske man är snabbare på att byta sin skylt, men det här vet vi inte säkert än.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev