Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Mindre köttätande kan lösa vattenbristen

Publicerad: 5 Augusti 2014, 07:28

En grönare kosthållning är en viktig pusselbit för att tackla vattenbrist och trygga matsäkerhet för en växande befolkning. Det visar nya rön från finska forskare.


Att äta mindre kött kan trygga matsäkerheten och säkra vattenresurser i områden som är hårt drabbade av torka. Resultatet kommer från forskare på finska Aaltouniversitetet.

Köttproduktion kräver mer vatten jämfört med andra typer av jordbruksprodukter.
Att ändra kosthållning vid sidan av andra åtgärder, som att minska matsvinn och avfall, kan hjälpa till att tackla framtida utmaningar med matsäkerhet, säger forskaren Mika Jalava i ett pressmeddelande.Forskarna har analyserat effekterna av en ändrad kosthållning på världens vattenresurser utifrån fyra scenarion. Köttkonsumtionen minskades för varje scenario samtidigt som kostrekommendationer för protein och fett följdes.

Studien, som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Environment Research Letters, visar att mycket vatten går att spara genom att minska köttdelen av kosten. Enligt forskarna kan det minska den globala konsumtionen av regnvatten med upp till 21 procent och användningen av färskvatten för bevattning med upp till 14 procent.

Forskarnas slutsats är att en vegetarisk kosthållning kan säkra matbehovet i världen för ytterligare 1,8 miljarder människor utan att öka vattenanvändningen. Dock varierar utfallet stort från land till land, påpekar forskarna.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.