Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mindre naturvård i borgerliga skuggbudgetar

Publicerad: 9 oktober 2015, 03:10

De borgerliga partiernas satsning på naturskydd ligger nästan en miljard kronor lägre än regeringens.


Den här artikeln publicerades den 8 oktober i Miljöaktuellt Idag.

De borgerliga partiernas satsning på naturskydd ligger nästan en miljard kronor lägre än regeringens. Det framgår av partiernas skuggbudgetar som lagts fram i riksdagen. Regeringen vill höja anslagen till skydd och skötsel av värdefull natur till totalt 2 345 miljoner kronor under 2016. Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet föreslår en nivå på 1 405 miljoner kronor och Folkpartiet 1 455 miljoner kronor.

Folkpartiet har utsetts till det naturvänligaste borgerliga partiet av Naturskyddsföreningen. Men partiets miljötalesperson Lars Tysklind säger att det här budgetförslaget inte innebär någon sänkt ambition på området.
– Folkpartiet har fortsatt en stark profil vad gäller naturfrågor. Med start 2016 föreslår vi 50 miljoner kronor riktat till restaureringsinsatser i syfte att bevara och utveckla den biologiska mångfalden, säger Lars Tysklind (FP) till Miljöaktuellt.

När det gäller skydd av värdefull natur bör man enligt Lars Tysklind kunna använda befintliga modeller även i fortsättningen, till exempel genom att byta statligt ägd skog mot privatägd skyddsvärd skog.

Något som skiljer de borgerliga partierna åt är satsningen på supermiljöbilar – Moderaterna vill satsa 350 miljoner kronor på denna rabatt under 2016 i väntan på att ett bonus malus-system kan träda i kraft. Folkpartiet vill skrota satsningen på supermiljöbilar och säger att tyngdpunkten i omvandlingen av fordonsflottan ska ligga på grön skatteväxling, till exempel genom höjda fordonsskatter och en omläggning av reseavdraget.

Läs moderaternas budgetmotion här.

Läs Folkpartiets budgetmotion här.

Läs Centerpartiets budgetmotion här.

Läs KD:s budgetmotion här.

Läs Sverigedemokraternas budgetmotion här.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.