Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Mindre olja till värme

Publicerad: 23 September 2009, 04:02

Vi använder allt mindre olja för att värma småhus i Sverige. 21 procent minskade förbrukningen i fjol jämfört med året dessförinnan.


Minskningen med 21 procent i fjol för uppvärmning och varmvatten innebär en nedgång med 75 procent under den senaste femårsperioden, meddelar Energimyndigheten.

El är fortfarande det vanligaste uppvärmningssättet för småhus i Sverige. 42 procent av landets 1,74 miljoner småhus värms med el. I begreppet ligger även hus som värms med värmepumpar.

– Statistiken för småhus 2008 följer i stort de trender vi har sett under 2000-talet, olje- och elanvändning minskar, och fjärrvärme- och biobränsleanvändningen ökar, säger Linn Stengård, handläggare vid Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Det näst vanligaste uppvärmningssättet i småhur är en kombination av el och biobränsle. Dit räknas ved, flis, spån och pellets. Om trenden med minskad elanvändning håller i sig kommer biobränsle stå för lika stor del av energianvändningen som el inom ett par år, bedömer Energimyndigheten.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.