Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Minireaktor snart på marknaden

Publicerad: 12 november 2008, 05:25

För 200 miljoner kronor får du ett kärnkraftverk i miniformat som levereras med lastbil. Inom fem år massproduktion igång.

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Kärnkraftverk små som en trädgårdsbod med kapacitet på 27 MW, tillräckligt för att ge elektricitet till 20.000 hem, kommer finnas till salu inom fem år. Det säger forskare vid Las Alamos, det amerikanska statliga laboratorium som ligger bakom den första atombomben.

Mini-reaktorn, som dessutom avger motsvarande 70 MW värmeenergi, ska vara helt plomberad, inte ha några delar som går att avlägsna och inte innehålla några material som kan användas för att skapa vapen. Den kommer vara näst intill omöjlig att stjäla eftersom de packas in i cement och begravs under jord, enligt företaget.

Teknologin är utlicensierad till New Mexico-baserade företaget Hyperion. Bolaget meddelar nu att de redan fått beställningar och planerar att starta massproduktion inom fem år, rapporterar The Guardian.

– Vårt mål är att generera elektricitet för 10 cent per watt vartsomhelst i världen, kommenterar John Deal, vd för Hyperion.

– Reaktorerna kommer kosta drygt 25 miljoner dollar styck. För ett samhälle med 10.000 hushåll innebär det en kostnad på 2.500 dollar per hem.

John Deal säger att bolaget redan har 100 beställningar, framför allt från olje- och elbolag. Men bolaget riktar sig också till utvecklingsländer och isolerade samhällen.

Den första beställningen kom från TES, ett tjeckiskt infrastrukturbolag som specialiserar sig på vatten- och kärnkraft. De har beställt sex enheter och lagt option på ytterligare tolv. Den första ska installeras i Rumänien.

– Vi har en väntelista på sex år. Vi för samtal med utvecklare på Caymanöarna, Panama och Bahamas, säger John Deal.

Reaktorn, som bara är fem meter i diameter, levereras med hjälp av lastbil.

Frågan är hur många länder som kommer släppa in dessa mini-reaktorer i sina länder. Enligt John Deal kommer de fösta länder ställa sig positiva eftersom teknologin bygger på 50 års erfarenheten från kärnkraft.

– Du kan aldrig få en Tjernobyl-liknande händelse – det finns inga rörliga delar, menar han.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev