Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Minister satte hemligstämpel på svenskt miljöbrott

Publicerad: 22 juni 2011, 08:23

Ministern sa nej till att offentliggöra uppgifter om Sveriges brott mot EU:s miljölagstiftning. Orsak: det skulle störa våra mellanfolkliga förbindelser.


Ämnen i artikeln:

EuMiljöbrott

Luften i några svenska städer är så dålig att den strider mot EU:s regler om god luftkvalitet. I början av maj fällde EU-domstolen Sverige för att under ett antal år ha överskridit reglerna i luftkvalitetsdirektivet i Stockholm och Göteborg.

Naturskyddsföreningen (SNF)
försökte i februari att få ut dokument från UD som handlade om EU-kommissionens stämning av Sverige. Men infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd hemligstämplade uppgifterna och hänvisade till offentlighets- och sekretessbestämmelserna.

I sitt svar till SNF skriver hon att uppgifterna i EU:s stämningsansökan handlar om Sveriges förbindelser med en mellanfolklig organisation och att ett röjande av uppgifterna kan ”störa Sveriges mellanfolkliga förbindelser”.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

EuMiljöbrott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.