Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ministern: ökad busstrafik kan ersätta tågresor

Publicerad: 12 januari 2012, 10:11

Satsa mer på ökad busstrafik. Det sade infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) på Transportforum i Linköping igår, rapporterar busstidningen.se.


Det finns ett stort behov av att återställa landets järnvägar i hyggligt skick. Det kommer att kosta cirka 38 miljarder enligt Trafikverket. Det har fått infrastrukturministern att tänka i andra banor.

– Mot bakgrund av de höga kostnaderna bör vi fråga oss om inte bussen kan vara ett gott alternativ i kollektivtrafiken, sade Catharina Elmsäter-Svärd i sitt öppningstal.

Mera busstrafik i stället för tåg behöver enligt henne inte vara sämre för miljön. Bussen kan ta över persontrafik från mindre järnvägar som istället reserveras för godstransporter, menade ministern.

Catharina Elmsäter-Svärd gav inte heller några större förhoppningar till statlig finansiering av spårvägar i städer som Stockholm, Lund, Malmö och Helsingborg. Det finns inga öronmärkta pengar att hämta för spårvägsprojekt, säger hon till Busstidningen.se.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.