Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ministern: ”Vi behöver hugga ned mera skog”

Publicerad: 24 maj 2012, 08:53

Ägaren får göra vad de vill med skogen. Det är landsbygdsministerns svar på kritiken mot skogsbrukets dåliga miljöarbete.


Ämnen i artikeln:

Eskil ErlandssonSkogsbruk

I den uppmärksammade artikelserien ”Skogen vi ärvde” beskriver DN-journalisten Maciej Zaremba en tandlös miljölagstiftning och skogsbolag som kalhugger ända fram till tomtgränsen.

I en uppföljningsartikel i
samma tidning ger landsbygdsminister Eskil Erlandsson ( c ) sin syn på saken. Han ser inte kalhyggen som något problem – det är upp till markägaren att välja avverkningsmetod. Det är inte ministerns sak att ingripa i någon annans ägande.

På sina håll har det dock blivit för många kalhyggen, menar Eskil Erlandsson, till exempel vid byar, bostadshus, skolor och idrottsanläggningar.

I grund och botten ser han inte skogsbrukets framfart som något problem eftersom tillväxten i skogen är högre än avverkningstakten.

Eskil Erlandsson
menar därför att svenska folket ska ställa in sig på ännu större avverkning under de närmaste åren. Det behövs för att producera byggmaterial, biobränsle och mera pappersmassa i exportföretagen.

– Vi har möjlighet att
ytterligare öka uttaget. Det behöver vi göra om vi ska fortsätta att ersätta fossila bränslen som drivmedel, säger Eskil Erlandsson i DN.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Eskil ErlandssonSkogsbruk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.