Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ministrar anklagas för klimatbluff

Publicerad: 26 februari 2014, 13:28

I en debattartikel igår skrev centerministrarna Anna-Karin Hatt och Lena Ek att alliansregeringen stödjer EU-kommissionens förslag på nya klimat- och energimål för 2030. I dag svarar Socialdemokraterna att utspelet är en dimridå, kommissionens förslag innebär inga nya åtgärder som gynnar klimatet.


Ämnen i artikeln:

Anna-karin HattEuEu-kommissionenLena Ek

I en debattartikel i Svenska Dagbladet idag riktar Matilda Ernkrans, klimatpolitisk talesperson (S) och Marita Ulvskog, EU-parlamentsledamot (S) hård kritik mot den debattartikel som Anna-Karin Hatt, energiminister (C) och Lena EK, miljöminister (C) publicerade i samma tidning igår.

I gårdagens debattartikel skrev Hatt och Ek att alliansregeringen vill se högre ambitioner när det gäller klimatpolitiken, och att man därför stödjer EU-kommissionens förslag på nya klimat- och energimål för 2030.

Men enligt Ernkrans och Ulvskog är centerministrarnas utspel endast ett försök att dölja det faktum att EU-kommissionens förslag inte innebär några bindande mål för förnybar energi och energieffektivisering inom EU-länderna. Anledningen är, menar de, att alliansregeringen egentligen är emot den här typen av mål, trots att kommissionen visat att bindande mål för förnybar energi ger fler jobb och lägre elpriser inom EU.

Till skillnad från länder som Tyskland, Danmark och England har Sverige varit passiva och inte drivit på kommissionen i förhandlingarna om nya klimat- och energimål menar Ernkrans och Ulvskog.

Lena Ek och Anna-Karin Hatt uppgav i gårdagens debattartikel att de vill att EU ska minska sina utsläpp med 50 procent till 2030, men att 10 procent av minskningarna ska ske genom projekt utanför EU. Men detta är orealistiskt menar Ernkrans och Ulvskog som istället vill att EU antar mer ambitiösa klimatmål, i linje med det mål man redan antagit, nämligen att minska utsläppen med 80-95 procent till 2050.

Ernkrans och Ulvskog skriver vidare att Socialdemokraterna vill att Sverige aktivt driver bindande förnybarhetsmål och effektiviseringsmål. Det är nödvändigt för att rädda klimatet och det skulle ge fler jobb och göra EU mer konkurrenskraftigt avslutar de.


.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.