Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ministrar kämpar för svenska lökodlare

Publicerad: 8 december 2010, 10:28

EU måste hålla en gemensam linje för användningen av bekämpningsmedel. Annars drabbas svenska jordbrukare. Det skriver miljöministern och jordbruksministern i ett brev till EU-kommissionären John Dali.


Ämnen i artikeln:

Bekämpningsmedel

De svenska ministrarna Andreas Carlgren och Eskil Erlandsson är inte nöjda med att EU tillåter andra medlemsländer att använda växtskyddsmedlen Stomp och Totril. Produkterna används bland annat för att bekämpa ogräs i lökodlingar.

Den svenska Kemikalieinspektionen fattade tidigare i höstas beslut om att inte ge dispens för Stomp och Totril. Det försvårade arbetet för svenska lökodlare. Samtidigt fortsätter till exempel danska bönder att använda produkterna i sitt jordbruk.

– Det är viktigt att EU:s medlemsstater har en gemensam uppfattning om hur regelverket ska tillämpas. Det gynnar inte miljön om medel som förbjuds i ett land används i odling i andra länder. Vi behöver påskynda arbetet med en enhetlig tillämpning, säger Andreas Carlgren i ett pressmeddelande.

Miljöminister Andreas Carlgren och jordbruksminister Eskil Erlandsson har därför skrivit ett öppet brev till EU-kommissionären John Dali – med ansvar för hälso- och konsumentfrågor – att få till stånd en gemensam hållning i frågan.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Bekämpningsmedel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News